Esther Koopspenning
Cultuurhistorische vereniging voor iedereen met interesse in de geschiedenis van stad en provincie Groningen
Geschiedenis, history, groningen, stad, lande, ommelanden, erfgoed, cultuurhistorisch, vereniging, tijdschrift, jaarboek
21
page-template-default,page,page-id-21,theme-bridge,bridge-core-1.0.7,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid
 

Esther Koopspenning

Op zaterdag 17 oktober 2020 hebben we de eerste Esther Koopspenning uitgereikt aan Dit is mien Laand van Tjerk Poppinga.

Tjerk Poppinga wint Esther Koopspenning 2020

Dit is mien Laand

“Door de kinderen in de traditie van De Ploeg hun eigen omgeving te laten schilderen, willen wij hen deelgenoot maken van dit voor Groningen belangrijk cultureel erfgoed.”
Dat is het doel van Dit is mien Laand, een onderwijsproject voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Het project begon in het Ploegjaar, 2018, en is sindsdien al op veel scholen uitgevoerd. De leerlingen krijgen eerst een inleidende les over De Ploeg van een erfgoedjuf of –meester. Vervolgens leren ze van een kunstenaar of kunstvakdocent hoe ze zelf een schilderij in de stijl van De Ploeg kunnen maken. Daarna gaan ze schilderen in het Groninger landschap en na afloop worden alle schilderijen tentoongesteld in een echte expositie.

Groningse context

De jury stond voor een moeilijke keuze: de twee genomineerde projecten zijn heel verschillend van aard. Dit is mien Laand is een bestaand project voor het basisonderwijs. Het andere genomineerde project, Groningse context, ingediend door Tim Huijgen en Arjen Zelders, is een plan voor het voortgezet onderwijs. Aan de hand van Gronings erfgoed leren de leerlingen om een historische gebeurtenis niet alleen vanuit hun eigen tijd te bekijken, maar ook vanuit het gezichtspunt van de mensen die de gebeurtenis destijds meemaakten. Zo wil Groningse context Groningse voorbeelden gebruiken om middelbare scholieren de vaardigheid van contextualiseren bij te brengen.

Juryrapport

De jury heeft uitgekozen voor Dit is mien Laand omdat het een project is “waarvan de uitvoering qua geestdrift, doorzettingsvermogen en ondernemingszin aansluit bij de passie die Esther ook toonde in haar werk.” De jury denkt dat de opbouw en stramien van het educatieproject ook goed kunnen worden gebruikt voor andere Groningse onderwerpen en herdenkingsjaren. Download hier het juryrapport.

Logo Esther Koopspenning

Esther Koopspenning

Voor onze leden is het geen geheim dat de provincie Groningen een rijke en interessante geschiedenis heeft. Maar leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs krijgen daar vaak weinig van mee. Educatieve uitgeverijen ontwikkelen hun lesmateriaal nu eenmaal voor een landelijke markt en richten zich daarom op nationale en internationale geschiedenis. Om de ontwikkeling en uitvoering van educatieprojecten rondom Groninger erfgoed te stimuleren hebben we de Esther Koopspenning ingesteld. Aan de penning is een geldbedrag van €2000 verbonden.

Heeft u de prijsuitreiking gemist? Kijk het hier terug. Jona van Keulen vertelt over de naamgeefster van de prijs en de genomineerden presenteren hun projecten.

Jury

De jury bestaat uit:

  • Tineke de Danschutter – historicus. Na 25 jaar lesgeven op havo en vwo met een uitstap naar vakdidactiek en landelijke toetsing, is zij werkzaam geweest binnen de erfgoededucatie. Binnen de Vereniging van Geschiedenisleraren heeft zij mede het regionaal erfgoed op de kaart gezet. Zowel op landelijk, provinciaal en regionaal niveau heeft zij met name beleid rond erfgoededucatie ontwikkeld. Zij is tevens redacteur van het tijdschrift Stad & Lande.
  • Jona van Keulen – historicus en rijksarchivaris. Als hoofd Publieksactiviteiten bij de Groninger Archieven heeft zij jarenlange ervaring met het ontwikkelen en uitvoeren van onderwijsprojecten  rondom regionaal erfgoed.  Zij is tevens redacteur van het Historisch Jaarboek Groningen.
  • Dineke van der Wal – historicus. Zij vertegenwoordigt in de jury het bestuur van de vereniging Stad en Lande.

Esther Koops (1968-2017) was een gedreven lerares geschiedenis, bedenker van diverse erfgoedprojecten voor het onderwijs in Groningen en bestuurslid van de vereniging Stad en Lande.