MGG Historisch Café: Verkeerscirculatieplan – 8/10/2023
Cultuurhistorische vereniging voor iedereen met interesse in de geschiedenis van stad en provincie Groningen
Geschiedenis, history, groningen, stad, lande, ommelanden, erfgoed, cultuurhistorisch, vereniging, tijdschrift, jaarboek
717
post-template-default,single,single-post,postid-717,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-1.0.7,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid
 

MGG Historisch Café: Verkeerscirculatieplan – 8/10/2023

MGG Historisch Café: Verkeerscirculatieplan – 8/10/2023

Afbeelding: Wethouder Max van den Berg op de Grote Markt in Groningen, 1972. Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven.

Tijdens de Maand van de Groninger Geschiedenis vonden meerdere lezingen plaats vanuit samenwerking met Stad en Lande, de Groninger Archieven en Museum aan de A. Elke avond stond een ander thema centraal.

Op 8 oktober was dat thema: Verkeerscirculatieplan: ommekeer in stad Groningen. De hoofdlezing werd verzorgd door Max van den Berg. Wanneer we denken aan innovatieve of gedurfde visies in Groningen, komt het Verkeerscirculatieplan (VCP) vaak ter sprake. In de jaren 70 introduceren toenmalige wethouders Max van den Berg en Jacques Wallage dit plan met als doel het autoverkeer in de binnenstad te beperken. Hiermee worden autoritjes over de Grote Markt voorgoed verleden tijd. In plaats daarvan knippen ze de stad in vieren, waarbij de Diepenring als belangrijke verbindingsroute fungeert. Het Verkeerscirculatieplan vormde een belangrijk onderdeel van een progressief programma van een nieuw links college van burgemeester en wethouders in Groningen. Tegen de stroom in brachten Van den Berg en Wallage een nieuwe visie voor de stad naar voren: compact, herbergzaam en veel burgerparticipatie. Een stad van en voor Groningers. Maar de invoering van het plan ging niet zonder slag of stoot.

Jan-Paul Wortelboer vertelde in een minilezing over geheime testamenten. Oud-notaris Jan-Paul Wortelboer werkt sinds zijn pensionering systematisch alle notariële akten tot 1900 in de Groninger Archieven door. Hij heeft bijzondere belangstelling voor geheime testamenten uit de 19e eeuw, ook wel olografische testamenten genoemd. Maar wat staat er eigenlijk in deze documenten die buiten het oog van de notaris en zijn medewerkers moesten blijven?

Ans van Genderen vertelde in een minilezing over de bewegwijzering van het Verkeerscirculatieplan.  Abe Kuipers (1918-2016) was een belangrijke grafisch ontwerper uit Groningen. Zo heeft hij ook voor het Verkeerscirculatieplan grafisch werk geleverd, zoals bewegwijzering. “In 1977 vroeg wethouder Jacques Wallage mij daarvoor. Dan word je ineens onderdeel van een stedelijk proces. De verwevenheid van mijn vrije en toegepaste werk gaf mij de voldoening van het maatschappelijk relevant bezig zijn,” aldus Kuipers.