MGG Historisch Café: In de voetsporen van dokter Kolff – 22/10/2023
Cultuurhistorische vereniging voor iedereen met interesse in de geschiedenis van stad en provincie Groningen
Geschiedenis, history, groningen, stad, lande, ommelanden, erfgoed, cultuurhistorisch, vereniging, tijdschrift, jaarboek
721
post-template-default,single,single-post,postid-721,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-1.0.7,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid
 

MGG Historisch Café: In de voetsporen van dokter Kolff – 22/10/2023

MGG Historisch Café: In de voetsporen van dokter Kolff – 22/10/2023

Afbeelding: Kunstnier van Kolff met zuster Ter Welle, 1942. Collectie Willem Kolff Stichting.

Tijdens de Maand van de Groninger Geschiedenis vonden meerdere lezingen plaats vanuit samenwerking met Stad en Lande, de Groninger Archieven en Museum aan de A. Elke avond stond een ander thema centraal.

Op 22 oktober was dat thema: In de voetsporen van dokter Kolff: uitvinder van de kunstnier. De hoofdlezing werd verzorgd door Herman Broers. Nadat Willem Kolff (1911-2009) in 1937 als jongste assistent-arts op de interne afdeling in het Academisch Ziekenhuis in Groningen een boerenzoon ziet sterven aan nierfalen, besluit hij op zoek te gaan naar een antwoord op ‘het nierenprobleem’. In 1946 promoveert Kolff in Groningen op zijn proefschrift ‘De kunstmatige nier’, nadat hij in het holst van de Tweede Wereldoorlog in Kampen experimenteert met een zelfgebouwde kunstmatige nier. In september 1945 redt hij hier als eerste arts ter wereld een leven mee. De kunstnier, het eerste orgaanvervangende apparaat, verandert de medische wereld en Kolff verdient de bijnaam ‘vader van de kunstorganen’. Waarom lukte het hem wel en al die andere onderzoekers daarvoor niet om de nierfunctie van de mens over te nemen? En hoe wist hij dit apparaat te bouwen terwijl de Duitse bezetter hem steeds verder in de problemen bracht?

Ida Stamhuis vertelde in een minilezing over Tine Tammes. De meeste vrouwelijke pioniers in de wetenschap kwamen uit intellectuele families. De vader van Tine Tammes (1871-1947) was daarentegen als banketbakkersknecht begonnen. Tammes had zowel de barrière van haar ongebruikelijke afkomst als die van haar gender te overwinnen. Hoe slaagde ze erin om een academisch diploma te behalen terwijl haar vooropleiding dit niet toestond? En welke rol speelde het landbouwgewas vlas in haar onderzoek?

Harry Perton vertelde in een minilezing over de uiteenloppende opvattingen vaan het heilig avondmaal binnen de hervormde kerk. Deze hadden ook invloed op de animo voor en de deelname aan dit sacrale ritueel. In deze minilezing vertelde Harry Perton over de opvattingen en hoe ze in Groninger gemeenten uitwerkten op de avondmaalsdeelname.